Dennis’ korsbånd- og meniskkirurgi

Hjem » Dennis’ korsbånd- og meniskkirurgi
Dennis’ korsbånd- og meniskkirurgi

Dennis fikk kneet sitt operert hos Aleris Rosenborgklinikken

NRK på besøk hos Rosenborgklinikken

Kameraene var med da Dennis, programleder for NRKs Newton, ble operert for en gammel korsbånd- og meniskskade i kneet sitt hos våre kollegaer ved Aleris Rosenborgklinikken (LINK).

Dette innslaget kan gi spennende innblikk i en pasients perspektiv før, under og etter knekirurgi, spesielt korsbånd- og meniskoperasjon. Dette er en type kirurgi som svært mange dessverre møter i løpet av et aktivt liv.

Det jeg gleder meg absolutt aller mest til er å nå kunne gjøre ting som jeg ikke har kunnet gjort før operasjonen, som for eksempel å jogge.

Dennis, sitat fra Newton-innslaget

Skade på korsbånd – en vanlig kneskade

Skade på korsbånd er den vanligste båndskaden i kneleddet, og det opereres ca. 2000 personer årlig for skaden i Norge. Særlig det fremre korsbåndet (ACL, fra engelsk anterior cruciate ligament) er utsatt, og det er ikke uvanlig at også menisk og sidebånd blir skadd i samme traume. Hvordan kirurgi utføres for disse skadene kan du se mer av i videoen fra Newton, lenket nederst i denne saken.

Opptrening er en viktig del av god behandling ved skade på korsbånd

En viktig del av behandlingen ved korsbånd- (ACL/PCL), menisk- og sidebåndsskader er opptrening – riktig dosert treningsterapi (LINK) i henhold til hvor pasienten befinner seg i behandlingsforløpet. Dette gjelder også dersom de nevnte skadene behandles konservativt (dvs. uten kirurgisk inngrep), og har til hensikt å sikre optimal knefunksjon samt redusere risiko for senere re-skade.

Linker i innlegget

1. Klikk på følgende link for å se hele Newtonepisoden om kneoperasjonen til Dennis – LINK.
2. Rosenborgklinikken Fysioterapi sin fagside om treningsterapi – LINK.
3. Hjemmeside for Aleris Rosenborgklinikken – LINK.

Skrevet av

Fredrik Paulsberg
Fysioterapeut
Rosenborgklinikken Fysioterapi