Overvekt og livsstilendring er sammensatt
De fleste som har forsøkt å gå ned i vekt har kanskje lest eller fått råd om å «spise mindre og trene mer». Det viser seg imidlertid at det i praksis ikke er så enkelt å lykkes med å motvirke overvekt.
Årsakene til uønsket overvekt er mange, der en kombinasjon av arv og miljø virker sammen. Det er derfor svært utfordrende for mange å unngå en gradvis vektøkning. En vektøkning som hos noen kan føre til en helseskadelig vekt.
Overvekt – et mattesykke…?
Forskning viser til individuelle forskjeller i hvor godt vi takler å leve i dagens samfunn med overflod av mat og lite behov for fysisk aktivitet. Likevel kan det kompliserte og individuelle regnestykket om energibalanse til sist kokes ned til det enkle «kalori inn og kalori ut». Det vil si at negativ kaloribalanse vil lede til redusert kroppsvekt, mens man holder vekten ved et balansert kaloriregnskap.
Det er vist både for voksne og barn at bare økt fysisk aktivitet ikke er nok. Det må til en redusert mengde energi i kostholdet til for å kunne forvente vektnedgang.
Et hverdagseksempel
Et enkelt, om enn noe svart/hvitt, regnestykke kan belyse hvorfor kostholdet viser seg å være viktigere enn trening ved vektnedgang:
Trener vi ei god økt på en time vil en total forbrenning kunne være på rett over 300 kalorier. Tre treninger i uka tilsvarer ca. 1000 kalorier på ei uke. Dersom vi vil ned en kg i kroppsvekt, og følger eksemplet med tre treningsøkter i uka, vil vi gå ned 1 kg på 7 uker. Dette forutsetter at vi har helt likt kosthold og lik hverdagsaktivitet utover treningen i perioden.
Spiser vi imidlertid en liten pose potetgull (ca 1000 kalorier) ut over det balanserte kostholdet i løpet av helgene i perioden er hele effekten fra treningen balansert ut. Eventuelt, om vi spiser ei grovbrødskive med ost (uten smør) ekstra pr dag i perioden vil også effekten på energibalansen av treningsøktene nulles ut.
Når vi er i trening og aktivitet øker vi kaloriforbrenningen, men det er sett at selv de som trener mye ikke forbrenner veldig mangle flere kalorier enn de som trener lite. Dette er det også mange årsaker til, blant annet fysiologiske tilpasninger til aktivitet og ufrivillig mindre hverdagsaktivitet.
Hvis overvekt er så «enkelt», hvorfor varer ikke resultatene?
Å redusere kaloriinntak vil føre til vektnedgang. Utallige studier viser dette. Utfordringen er oftest ikke å lykkes med å gå ned i vekt, men å holde den nede over tid. Med andre ord kan mange dietter kan virke som tiltenkt, men når dietten er ferdig blir det krevende. Dette har også forskning på feltet vist. Mange går ned i vekt, men går så opp igjen etter en tid. Det er derfor avgjørende å endre til et kosthold som ikke går ut over livskvaliteten, og som kan bli en varig livsstilsendring. En endring av vaner for å gjøre det enklest mulig å ta korrekte valg.
Overvekt og trening – uviktig?
Selv om «mattestykket» tilsier at kostholdet er viktigst for selve vektnedgangen vil trening også være viktig. Trening og fysisk aktivitet har så mange helsefordeler at det vil være uheldig å ikke også la dette inngå i livsstilsendringen. En regelmessig treningsvane vil også kunne hjelpe å holde vekten stabil.
Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, og det påvirker også personens psykososiale liv. Nær alt av dette vil kunne påvirkes positivt av fysisk aktivitet. Overordnet målsetning i helsehjelp til personer med uønsket overvekt er å hjelpe til å bedre livskvalitet, aktivitet og deltakelse. Man må ikke glemme at helse er mer enn tallene på vekta! Personer med overvekt og fedme har ulike plager, men felles er at alle har behov for støtte til å gjøre en livsstilsendring for å mestre sine plager.
Fysioterapeuter med sin kunnskap om helhetlige faktorer om menneskers plager, fysisk aktivitet og motivasjon vil kunne være en del i hjelpen til å håndtere overvekt og fedme. Flere av fysioterapeutene ved Rosenborgklinikken har også tidligere jobbet i spesialisthelsetjenesten med overvekt og flere har tatt kurs og utdanning innenfor kosthold.
Referanser
1. H Pontzer, Durazo-Arviz Ru, et al. Constrained Total Energy Expenditure and Metabolic Adaptation to Physical Activity in Adult Humans. Current Biology 2016
2. L. Yengo mfl: «Meta-analysis of genome-wide association studies for height and body mass index in ∼700 000 individuals of European ancestry», Human Molecular Genetic, 2018
3. Nandu Goswami mfl.: The effect of physical activity intervention and nutritional habits on anthropometric measures in elementary school children: the health oriented pedagogical project (HOPP). Int J Obes, 2021. Doi.org/10.1038/s41366-021-00830-5
Skrevet av
Ole Erik Furuberg
Fysioterapeut
Rosenborgklinikken Fysioterapi